Zdravá „éčka“

Éčka – jsou všude. Skoro na každém balení je malé písmenko „E“ a za ním pár čísel. Co označují, co signalizují a čeho se obávat? Celkově panuje názor, že éčka jsou chemické dodatky v potravinách a nápojích, které jsou například levnější než jejich přirozené protějšky (jednotka aspartamu je sladší více jak desetkrát než klasický cukr).

Mohou být éčka zdravá?

Tak se s nimi setkáváme každý den skoro v každém jídle, které nám zamíří do úst. Někteří z toho mají až kopřivku a lamentují, že je společnost a potravinářský průmysl nakonec otráví.

Ale pravda nemusí být tak děsivá. Označení „E“ se v potravinářství totiž používá fakticky pro aditivní látky. Tedy látky, které se do jídla a nápojů přidávají z praktických důvodů. Vylepšují chuť, zkvalitňují a zpříjemňují konzistenci, udržují vábivý vzhled jídla a prodlužují trvanlivost.

Technicky vzato to dnes bez éček prakticky ani nejde pro vysoké nároky spotřebitele nebo dlouhé zásobovací trasy. Bez tolik zlořečených éček by většina obchodů zkrachovala, protože by jejich výrobky neodpovídaly tak přísným normám nebo by nestihly dorazit na pulty před zkažením.

Éčka najdete třeba i v běžném kompotu. Zde to ale nebude žádná látka, která vám způsobí infarkt nebo vyrážku. Bude to spíše barvivo, třeba i přírodní, získávané z řepy.

Přesto nás mnohé články neustále varují před jejich škodlivostí. Ale není to škodlivost éček, kde je problém – nýbrž naše neznalost. Dnes se dá sehnat malý tištěný katalog velikosti půlky pohlednice, kde si můžete snadno sami rozklíčovat, co za aditivum se pod zkratkou „E“ ukrývá. A pokud máte chytrý telefon, existují do něj i automatické aplikace, které vám potřebnou informaci najde. Snadno se pak může stát, že ve svém jídle nenajdete éčko, které způsobuje rakovinu, ale třeba E150 (karamel), E160a (karoten), E300 (vitamin C) nebo E901 (přírodní včelí vosk).

  • GNOCCHI S BROKOLICÍ
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    balení gnocchi, brokolice, cibule, tvrdého sýra.
    Popis receptu:

    Vynikající recept pro brokolici, která si s gnocchi tak dobře rozumí!


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 30m

    Celý recept...

  • GRUZÍNSKÝ MIŠMAŠ
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    lilku, mrkve, cibule, rajčata, pita chleby.
    Popis receptu:

    Vynikající lehká a zdravá příloha z Gruzie - nejlepší je s arabským chlebem, hodí se ale i na opražené toasty.


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 30m

    Celý recept...

  • SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ  vegetariánský
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    sojových kostek, cibule, kyselého zleí, česneku.
    Popis receptu:

    Pro milovníky maďarské kuchyně trocha toho segedínu bez masa.


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 30m

    Celý recept...

  • Řezy Míša
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    polohrubé mouky , vajec, krupicového cukru , kakaa, oleje, měkkého tvarohu, hera, jemného cukru.
    Popis receptu:

    Vynikající buchta, která je jednoduchá, tkaže vám ji mohou pomoci připravovat i vaše děti


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 30m

    Celý recept...