Zdravá „éčka“

Éčka – jsou všude. Skoro na každém balení je malé písmenko „E“ a za ním pár čísel. Co označují, co signalizují a čeho se obávat? Celkově panuje názor, že éčka jsou chemické dodatky v potravinách a nápojích, které jsou například levnější než jejich přirozené protějšky (jednotka aspartamu je sladší více jak desetkrát než klasický cukr).

Mohou být éčka zdravá?

Tak se s nimi setkáváme každý den skoro v každém jídle, které nám zamíří do úst. Někteří z toho mají až kopřivku a lamentují, že je společnost a potravinářský průmysl nakonec otráví.

Ale pravda nemusí být tak děsivá. Označení „E“ se v potravinářství totiž používá fakticky pro aditivní látky. Tedy látky, které se do jídla a nápojů přidávají z praktických důvodů. Vylepšují chuť, zkvalitňují a zpříjemňují konzistenci, udržují vábivý vzhled jídla a prodlužují trvanlivost.

Technicky vzato to dnes bez éček prakticky ani nejde pro vysoké nároky spotřebitele nebo dlouhé zásobovací trasy. Bez tolik zlořečených éček by většina obchodů zkrachovala, protože by jejich výrobky neodpovídaly tak přísným normám nebo by nestihly dorazit na pulty před zkažením.

Éčka najdete třeba i v běžném kompotu. Zde to ale nebude žádná látka, která vám způsobí infarkt nebo vyrážku. Bude to spíše barvivo, třeba i přírodní, získávané z řepy.

Přesto nás mnohé články neustále varují před jejich škodlivostí. Ale není to škodlivost éček, kde je problém – nýbrž naše neznalost. Dnes se dá sehnat malý tištěný katalog velikosti půlky pohlednice, kde si můžete snadno sami rozklíčovat, co za aditivum se pod zkratkou „E“ ukrývá. A pokud máte chytrý telefon, existují do něj i automatické aplikace, které vám potřebnou informaci najde. Snadno se pak může stát, že ve svém jídle nenajdete éčko, které způsobuje rakovinu, ale třeba E150 (karamel), E160a (karoten), E300 (vitamin C) nebo E901 (přírodní včelí vosk).

  • ŠAŠLIK Z JESETERA
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    jesetera, cibule.
    Popis receptu:

    Ázerbajdžánský šašlik z vynikající horské ryby


    Čas přípravy:: 0m
    Čas vaření:: 0m

    Celý recept...

  • Těstovinový salát
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    těstovin, nakrájené šunky, balkánu, černých oliv, cibule, jogurtu.
    Popis receptu:

    Lehký, skoro jarní těstovinový salát, který u nás doma milujeme a když jsmena dovolené, je to jasný favorit v restauracích


    Čas přípravy:: 0m
    Čas vaření:: 0m

    Celý recept...

  • Rizoto s hříbky
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    šalotka, malých hříbků, oleje, másla, rýže Arborio, bílého vína, vývaru nebo horké vody, parmezán.
    Popis receptu:

    Náš velice oblíbený recept na domácí rizoto s hříbky. Případně lze použít i jiné druhy hub, dle vaší chutě...


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 15m

    Celý recept...

  • RAJSKÁ OMÁČKA
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    cibule, hladké mouky, rajského protlaku.
    Popis receptu:

    Jednoduchý recept na rajskou omáčku, kteoru jsme si poslední dobou veli oblíbili.


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 45m

    Celý recept...