Tajemství skořice

Skořice? Vánoce a štrúdl. Ale skořice umí mnohem víc, než příjemně vonět a dodávat chuť jablkům a cukru. Skořice je totiž lékem. Není proto divu, že v 15. a 16. století byla skořice nejvíce ceněna mezi všemi orientálními kořeními. O jejích blahodárných účincích se psalo již před čtyřmi tisíci lety v Číně.

Možná ani není náhodou, že právě v zimě ji vídáme na každém kroku. Vždyť i v takovém svařáku nám dopřeje blahodárný vliv na organismus zkroušený zimními mrazy. Možná to bude pozoruhodné, ale skořice podporuje metabolismus směrem k výrobě tepla, takže příjemně zahřívá. A také má desinfekční a antibiotické účinky, což v zimě také potěší. A nejen v zimě! Skořice prohřeje, podpoří tělo při boji s chronickými záněty. Zde zvláště pomáhají ženám, například při zánětu močových cest, ale také při zmírnění bolestivých menstruací.

Skořice a cukrovka

Skořice je mimo jiné opěvována také pro své blahodárné účinky při zažívacích obtížích. Dovede účinně bojovat proti následkům cukrovky, kdy snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. Proto je pacientům s diagnostikovanou cukrovkou doporučováno pravidelné pití neslazeného skořicového čaje. Pacient si tak přirozenou cestou pomůže nejen proti výše zmíněným obtížím, ale pomůže si také u dalších nemocí, které cukrovku doprovázejí – skořice pomáhá při kardiovaskulárních chorobách, podporuje trávení, prohřívá a stimuluje střeva, která navíc uklidňuje.

Skořice a rakovina

V dnešních dnech různé studie pracují a zkoumají vliv skořice na různé druhy rakoviny a také její vliv na leukémii. Je prokázáno, že i pár gramů denně má vlemi příznivý vliv při léčbě a potírání těchto nemocí.

  • HOUBOVÁ SMAŽENICE
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    hub, vajec.
    Popis receptu:

    Skvělá a přitom tak jednoduchá věc - použitelné jako dobré jídlo, předkrm, svačina, ale i jako poamzánka na chleba.


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 10m

    Celý recept...

  • Špagety po horalsku
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    špaget, sušených hub, hrachu, slaniny, másla, mletého masa, červeného vína, rajčatového protlaku, svazek petržele.
    Popis receptu:

    Český způsob přípravy špaget, obsahují hrách a houby. Vcelku vydatné jídlo, které vás zasytí, ideální k obědu! Doma si je děláme velice často.


    Čas přípravy:: 12h
    Čas vaření:: 35m

    Celý recept...

  • Polévka z červené čočky s noky
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    soupis v receptu.
    Popis receptu:

    Velmi sytá polévka, vhodná i jako hlavní chod. Vhodný recept pro vegetariány.


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 30m

    Celý recept...

  • CHLÉB TANDOORI
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    kvasnic, sezmových semínek na posypání, vlažné vody, chlebové mouky.
    Popis receptu:

    A aby byla plejáda ázerbajdžánské kuchyně kompletní - nesmí na vyšem stole chybět jejich tradiční chléb


    Čas přípravy:: 1h 30m
    Čas vaření:: 30m

    Celý recept...