Tajemství skořice

Skořice? Vánoce a štrúdl. Ale skořice umí mnohem víc, než příjemně vonět a dodávat chuť jablkům a cukru. Skořice je totiž lékem. Není proto divu, že v 15. a 16. století byla skořice nejvíce ceněna mezi všemi orientálními kořeními. O jejích blahodárných účincích se psalo již před čtyřmi tisíci lety v Číně.

Možná ani není náhodou, že právě v zimě ji vídáme na každém kroku. Vždyť i v takovém svařáku nám dopřeje blahodárný vliv na organismus zkroušený zimními mrazy. Možná to bude pozoruhodné, ale skořice podporuje metabolismus směrem k výrobě tepla, takže příjemně zahřívá. A také má desinfekční a antibiotické účinky, což v zimě také potěší. A nejen v zimě! Skořice prohřeje, podpoří tělo při boji s chronickými záněty. Zde zvláště pomáhají ženám, například při zánětu močových cest, ale také při zmírnění bolestivých menstruací.

Skořice a cukrovka

Skořice je mimo jiné opěvována také pro své blahodárné účinky při zažívacích obtížích. Dovede účinně bojovat proti následkům cukrovky, kdy snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. Proto je pacientům s diagnostikovanou cukrovkou doporučováno pravidelné pití neslazeného skořicového čaje. Pacient si tak přirozenou cestou pomůže nejen proti výše zmíněným obtížím, ale pomůže si také u dalších nemocí, které cukrovku doprovázejí – skořice pomáhá při kardiovaskulárních chorobách, podporuje trávení, prohřívá a stimuluje střeva, která navíc uklidňuje.

Skořice a rakovina

V dnešních dnech různé studie pracují a zkoumají vliv skořice na různé druhy rakoviny a také její vliv na leukémii. Je prokázáno, že i pár gramů denně má vlemi příznivý vliv při léčbě a potírání těchto nemocí.

  • Tagliolini s citronem a bazalkou
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    tagliolini, másla, olivového oleje, citronu.
    Popis receptu:

    Skvělý recept na těstoviny, bez masa a bez zdlouhavé přípravy


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 10m

    Celý recept...

  • BULGUR S HOUBAMI A MOŘSKOU ŘASOU
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    bulgur, lesních hub, mořských řas.
    Popis receptu:

    Jednoduchý recept na originální Bulgur, který se hodí i vegetariánům


    Čas přípravy:: 0m
    Čas vaření:: 0m

    Celý recept...

  • VÝTEČNÉ ZAPEČENÉ KAPUSTIČKY
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    růžičkové kapusty, brambor, cibule, smetany.
    Popis receptu:

    Lahodné zapékané kapustičky, kteér sme si přivezli z dovolené. Toto jídlo chutná i těm, kteří jinak kapustičky nemusí:-)


    Čas přípravy:: 15m
    Čas vaření:: 40m

    Celý recept...

  • OVŠALA - nápoj z růží
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    cukru, květů růže, citronové štávy, vody, ledu.
    Popis receptu:

    Další parádní ázerbajdžánský nápoj, který vás nadchne


    Čas přípravy:: 0m
    Čas vaření:: 10m

    Celý recept...