Tajemství celeru

Celer je jednoznačně a jednoduše řečeno skvělé afrodiziakum. A není to žádná novinka. O jeho účincích na potenci věděli již staří Egypťané a samozřejmě i Římané. A není to radostná zpráva jen pro pány, působí totiž i na ženy, které přivádí k chuti k milostným hrátkám.

Celer dovede ale mnohem více, než jen podněcovat chuť k milování. Je to spíše jeho vedlejším účinkem. Má totiž báječné složení na boj proti mnoha nemocem, dokonce i těm velmi závažným. Obsahuje totiž prakticky celou skupinu vitamínů B, dále pak vitaminy C, A, K a E, a několik dalších minerálů, jako jsou draslík, hořčík, chróm, sodík a vápník. Dále pro vás může být celer užitečným zdrojem stopových prvků železa, zinku a jódu.

Celer jako všestranný pomocník

A aby toho nebylo málo, celer ještě obsahuje některé éterické oleje. To ovšem může být i trochu na škodu, jelikož některým pak celer voní a chutná velice, jiný ho nemohou vystát a utíkají od něj co nejdále. Každopádně lidský organismus oleje obsažené v celeru velmi ocení, zvláště jeho sliznice. Působí zde antibakteriálně a antimykoticky. Jinými slovy působí proti bakteriím, houbám a plísním. Celer pomůže dezinfikovat celý trávicí trakt, vaše ledviny a močové cesty zbaví infekce. Celer prý také napomáhá léčbě bolestí kloubů, snižuje krevní tlak a působí jako prevence proti žaludečním vředům.

V době zimních nachlazení nebo chřipek je celer šikovným pomocníkem jak při léčbě, tak při prevenci. Celer totiž obsahuje silice a ty pomáhají účinně rozpouštět hlen, dezinfikovat zasažené sliznice krku a likvidují zákeřné mikroorganismy.

Aby toho nebylo málo, poslední výzkumy ukazují, že celer pomáhá likvidovat záněty v mozku a mnohé další mozkové poruchy. Takový objev má vliv na výzkum a vývoj léků proti rakovinám a nádorům hlavy, alzheimrovy nebo parkinsonovy choroby a roztroušené sklerózy a demence.

A jak nejlépe celer podávat a konzumovat? Samozřejmě pravidelně, nejlépe dopoledne například ve formě celerové šťávy, džusu. Pro doplnění nic nezkazíte celerem v polévce, v jídle jako přílohy nebo jako čaj. Největší účinek je však ve šťávě čerstvé.

Jak celer správně sklízet a uskladnit?

Celer má úžasné účinky, a abyste si je mohli dopřát, je jednoznačně nejlepší celer pěstovat u sebe doma. Vyhnete se tím prapodivných celerů v obchodě.

Celer je třeba prvně sklidit. Nejlepší jsou na to rycí vidle, se kterými práci zvládnete vskutku rychle a šetrně vůči bulvám celeru. Podobně jako mnozí jiní pěstitelé, i vy můžete nechat sklizeň celeru až nakonec a zatím se během žní věnovat plodinám, které ze země potřebují co nejdříve.

Jakmile je sklidíte, odtrhejte vrchní listy a ponechte pouze středové srdéčko listů. Listy trhejte, nikdy neřezejte. Rostlina se s tím snáze vyrovná. Poté pokraťte i spodní kořeny a celerové bulvy naskladněte do připravených beden. Bedny by měly být „vystlány“ piskem, rašelinou nebo jemnou sypkou zeminou. Bulvy ukládejte jednotlivě, nesmějí se navzájem dotýkat. Celer nezahrabávejte, vnořte jej jen do první třetiny, která by měla být zeminou krytá.

  • HUMMUS
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    šálky vařené cizrny, štáva z citronu, tahini (sezamová pasta).
    Popis receptu:

    Nenechte se zmást názvem! Jedná se o vynikající arabskou pomazánku z cizrny...


    Čas přípravy:: 20m
    Čas vaření:: 10m

    Celý recept...

  • KUTABY S MASEM
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    skopového, cibule, granátového jablka, mouky, přepuštěného másla.
    Popis receptu:

    Národní pochoutka z Ázerbajdžánu - vhodná studená i teplá, jako předkrm i hlavní jídlo nebo příloha k salátům


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 20m

    Celý recept...

  • Špagety po horalsku
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    špaget, sušených hub, hrachu, slaniny, másla, mletého masa, červeného vína, rajčatového protlaku, svazek petržele.
    Popis receptu:

    Český způsob přípravy špaget, obsahují hrách a houby. Vcelku vydatné jídlo, které vás zasytí, ideální k obědu! Doma si je děláme velice často.


    Čas přípravy:: 12h
    Čas vaření:: 35m

    Celý recept...

  • HALVA ZE SJAMJANI
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    pšenice, pšeničné mouky, přepuštěného másla, došabu, jáder vlašských ořechů, anýzu, pepře, skořice.
    Popis receptu:

    Slavnou ázerbajdžánskou halvu si teď můžete udělat sami doma, tentokrát z pšenice


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 4h 30m

    Celý recept...