Stravováním k lepší duševní kondici

Naše tělo funguje jako stroj. A stejně jako u stroje, i u nás je naše efektivita podmíněna přijatou stravou. Úroveň a kvalita našich reakcí a myšlenkových funkcí je přímo závislá na kvalitě potravy. A proto je dobré si říci, jaké recepty si doma můžete uvařit, abyste zlepšili svoji kondici.

Kvalitní stravování jako záruka rozumu

Mozek je vhodné zásobovat kvalitní stravou, která podpoří jeho funkci nejen pro potřeby studia nebo tvůrčí činnosti. Je dobré totiž myslet i do budoucnosti a na stáří. S výběrem jídelníčku bohatým na vhodné živiny pro mozek by měli počítat všichni lidé, aby mohli dobře fungovat dnes, ale také aby měli jistotu, že to za padesát let bude dobře myslet.

Doplňky stravy a vitamíny

Mysl a bystrost můžete podpořit přípravky z lékáren, které jich jsou ostatně plné. A opravdu, některé z nich takové účinky dokonce i mají. Jedná se ale jen o pracně určenou a vyrobenou směs chemikálií, které vám při dlouhodobém užívání spíše ještě uškodí, jelikož pro tělo nejsou přirozené, nebo je tělo jen bez užitku vyloučí a vy si kupujete vlastně jen předraženou moč. Pokud slibovaný účinek nastane a vy budete bystřejší a bude se vám lépe učit, bude se jednat o efekt jen krátkodobý.

Takových účinků můžeme ale dosáhnout i cestou daleko příjemnější, zdravější a vcelku i levnější. Stačí svůj jídelníček prosytit zdravými pochoutkami, které podpoří a vybudí váš organismus k lepším výkonům.

Rychlé dobití energie

Pokud máte v plánu pracovat nebo se učit přes noc, zvolte v daný den potraviny bohaté na glukózu, tedy jídlo s obsahem ovocného cukru. Tím získáte rychle (ale ne na dlouho) energii a snížíte únavu. Glukózu najdete v ovoci, ovesných vločkách, bramborách, těstovinách, rýži a pečivu. Pokud chcete výkon pro svou mysl, jděte do banánu, který je takové energie plný a navíc dodá i hořčík.

Vitamín B není žádné „béčko“

Je důležité podpořit mozek pravidelně, ne jen, když už usíná a zmírá únavou. Jsou pro něj zásadní hlavně všechny vitamíny typu B – tedy B1, B2, B6, B12 a kyselina listová. Takové vitamíny se naštěstí přirozeně vyskytují v běžných potravinách – luštěniny, maso, kvasnice, celozrnné pečivo, ořechy, vejce, mléko a další mléčné výrobky nebo listová zelenina.

Béčko je potřebné pro celou nervovou soustavu, udržuje ji silnou, zdravou a ve formě. Navíc podporuje funkci mozku, kde vzniká serotonin, tedy hormon štěstí. Na trudomyslnost a smutek není proto vhodná čokoláda, ale třeba hrst ořechů nebo čočková polévka či fazole.

Další hrdinové pro mozek a nervy

Béčko je sice hrdinou, ale nenechávejte ho bez doprovodu. Tělo potřebuje celou škálu vitamínů. Bez vitamínů C, E a A to také nejde.

Skvělým pomocníkem pro namáhanou nervovou soustavu jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty najdete v oříšcích, nejrůznějších semínkách a rostlinných olejích a také v mořských rybách.

Ryby jsou vůbec prospěšné. Obsahují totiž lecithin, který skvěle pomáhá ke snížení hladiny cholesterolu. Pokud máte nelibost v rybách, najdete lecithin ještě ve vaječných žloutcích (u těch ale pozor, jsou nevhodné při zvýšeném cholesterolu), sojových bobech a pšenici.

  • KUTABY S NATĚMI
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    špenátu, šťovíku, jarní cibulky, koriandru, mouky, přepuštěného másla, másla.
    Popis receptu:

    Skvělé ázerbajdžánské pšenické placky s natěmi, skvělá jako příloha nebo jen tak k ukusování


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 20m

    Celý recept...

  • CITRÓNOVÝ ŠERBET
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    citron, cukru, šafránu, koriandru nebo bazalky, vody, ledu.
    Popis receptu:

    Další z našich ázerbajdžánských nápojů s nezaměnitelnou chutí


    Čas přípravy:: 0m
    Čas vaření:: 0m

    Celý recept...

  • Dušené drůbeží maso s květákem po arabsku
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    stroužků česneku, cibule, květák, rajčatového protlaku, kuřecího.
    Popis receptu:

    Jestli se nebráníte trosku orientální kuchyně je tento pokrm přímo pro vás.


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 45m

    Celý recept...

  • BROKOLICOVÁ OMÁČKA S FARFALLE
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    brokolice, cibule, lučiny.
    Popis receptu:

    Skvělá italská omáčka z brokolice, nejlepší je s farfalle!


    Čas přípravy:: 15m
    Čas vaření:: 15m

    Celý recept...