Stévie sladká – sladidlo nové generace

Cukr obsahuje pro mnohé lidi nepřípustné sacharidy, umělá sladidla jsou uměle vyrobená chemikálie, a tak zatěžují organismus každému jejich konzumentovi. Jak nahradit sladkou chuť, aby to neničilo tělo?

Odpověď je jednoduchá a zní „stévie sladká“. Ne nadarmo se ji přezdívá „zelené zlato“. Ačkoliv je stevie hitem posledních pár let, možná i desetiletí, je známá již tisíce let. Domorodí jihoameričané si sladkými lístky rostliny Stevia Rebaudiana sladily čaje již v dobách odpovídajících našemu středověku. Je pak s podivem, že na rozdíl od států světa jako je USA, Japonsko, Čína nebo dokonce i Rusko, Evropské unie povolila její užívání až v prosinci roku 2011. A jelikož je stále pro mnoho lidí stévie sladká stále velkou neznámou, pojďme se s ní seznámit.

Stévie jako sladidlo nové generace

Prvně menší problém, který se stevií můžete zažít. Ale vyřeší ho trocha té pozornosti a informovanosti. Existuje totiž více jak 300 druhů rostlin rodu stévie. A každá má jinou chuť, ale většina z nich je sladká.

Vyhledávejte nejoblíbenější stévii ze všech, která je navíc i zdraví prospěšná – jedná se o bylinu Stevia Rebaudiana. Je oblíbená hlavně pro svou skvěle sladkou chuť. Navíc je zdravá a nekalorická, což je skvělá volba pro všechny, kteří mají problém s přijímáním cukru (diety nebo diabetes a další onemocnění) nebo odmítají užívat chemická sladidla. Ve zkratce se dá potvrdit, že tato stévie reguluje úroveň hladiny cukru v krvi, k tomu chrání zuby před zubním kazem, srdce před vysokým tlakem a tělo před kožními nemocemi.

Co je na stévii nejlepší? Přináší potravinářskou i zdravotní revoluci – obsahuje totiž naprosté minimum (někdo hovoří dokonce i o nule) kalorií a pyšní se nulovým glykemickým indexem. Přesto je stevie čistě sladká. Ačkoliv má trošku delší nástup sladké chuti, ta přetrvá zase delší dobu než u klasického cukru. Navíc je velmi stabilní, jak teplotně, tak i vůči změnám ph v okolí a sama v sobě. Je skvěle rozpustná ve vodě, nevyvolává alergické reakce (na rozdíl od umělých sladidel). A stačí jí jen trochu. V čistém stavu dokáže být stévie sladší až třistakrát než klasické sacharózy.

Stévie – kterou vybrat

Trh se na stevii dlouho těšil a tak skoro hned, co se pro ni otevřely brány Unie, jsme mohli najít na pultech široký výběr sladidel z této rostlinky. Jedná se ale o nové produkty, které se teprve zavádějí, jejich výroba se rozjíždí, zdokonaluje. Může se tedy stávat, že i jednotlivé šarže stejných produktů se můžou velmi lišit. Samozřejmě, že každý výrobce tvrdí, že právě jeho stévie je ta nejlepší. Kterou si vybrat?

Kvalitní výrobek ze stévie poznáte mimo jiné i podle barvy. Kvalitní je jedině bílý. Existují i nažloutlé, ale ty jsou již méně kvalitní až nedobré. Snažte si ale vybírat sladidla, která obsahují vedle rebaudiosidu A ještě další prostředky. Samotný rebaudiosid A, který je hlavní sladící složkou stévie, je sám o sobě totiž natolik sladký, že by v kuchyni mohl hravě přebít ostatní chutě veškerých připravovaných jídel, zvláště pokud ještě nemáte osvojenou míru slazení se stévií. Proto je lepší extrakty ze stévie kombinovat s určitým množstvím dalších steviolových glykosidů.

Nejlepší řešení, které vám jednak zajistí všechny výše zmíněné kvality stévie a přírodní sladkou chuť bez strachu z problémů s klasickým cukem spojeným, je spojit rebaudiosid A s tím nejlepším přírodním polyolem Erythritolem. A to v sypké formě. To usnadní použití v kuchyni a v případě kvalitního výrobce dosáhnete té nejlepší sladké chuti bez nepříjemných dozvuků, které jsou tak typické pro umělá sladidla.

  • BUDAPEŠŤSKÁ pomazánka
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    jemého tvarohu, cibulka, malá kapie.
    Popis receptu:

    Tradiční pomazánka vhodná pro každého


    Čas přípravy:: 0m
    Čas vaření:: 0m

    Celý recept...

  • BRAMBOROVÝ PAPRIKÁŠ
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    brambor, cibule, sterilovaného leča, smetany.
    Popis receptu:

    jednoduchý recept na \"guláš\" z brambor a zeleniny vhodný na cesty, na čundr nebo i jako výzvap ro mladé kuchtíky


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 30m

    Celý recept...

  • Boloňská omáčka na špagety z TOFU
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    tofu natural, cibule, plechovky rajského protlaku.
    Popis receptu:

    Vege verze oblíbené boloňské omáčky, která se hodí ke špagetám


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 30m

    Celý recept...

  • Valašská kyselice
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    klobásy, zelí, brambor, cibule, smetany, másla, anglické slaniny.
    Popis receptu:

    Ochutnejte pravou kyselici z Valašska


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 20m

    Celý recept...