Léčivé účinky zázvoru

Chcete posílit imunitu? Chcete i v mrazech zůstat fit? Zapomeňte na umělé vitamínové doplňky a šáhněte po něčem, co vašemu tělu určitě neuškodí a po něčem, co je zdravé a dostupné pro kohokoliv. Nejlepším bojovníkem proti nachlazení a všelijakým virovým onemocněním je totiž zázvor.

Zázvor

Zázvor má nezaměnitelnou pálivou chuť i vůni. A vedle toho je skvělým pomocníkem a léčitelem. Ačkoliv známe zázvor jen sušený a drcený, popřípadě kořen zázvoru, vezte, že je mnohem větším, než ho v obchodě nacházíte. Jedná se o květinu vysokou skoro půldruhého metru a má krásné žluto-fialové květy.

Ale ano, hlavní je dužnatý hlízovitý oddenek, kořen. Ty ve svém nitru urývají hned několik stovek esenciálních olejů, přírodních léčivých látek a pro tělo zásadních minerálů, jako je draslík, vápník a železo. A zrovna ty mají na svědomí tu dobře známou exotickou palčivě ostrou chuť.

Účinky zázvoru

Zázvor toho umí hodně. Prvně ale záleží na tom, jak jej použijete, upravíte a následně servírujete.

Čerstvý zázvor rychle prohřeje celé vaše tělo a občas také, zvláště v silnějším zkonzumovaném množství může vyvolat pocení. Působí také desinfekčně, likviduje záněty a sráží horečku. Proto je čerstvý zázvor ideálním pomocníkem při chřipce a nachlazení. A nejen to, pomůže i během alergických a astmatických obtíží.

Pokud vám vadí jeho ostrá chuť, můžete čerstvý zázvor podávat i ve formě čaje nebo nestudené limonády. Nápoj si snadno vyrobíte sami doma, stačí nastrouhaný zázvor zalít vroucí vodou. Dochuťte medem a citrónem a máte dokonalý elixír proti chřipce, rýmě a nachlazení. Můžete dochutit i hřebíčkem a skořicí, protože tihle dva účinek zázvoru jedině podpoří. Získáte snadno a rychle nápoj, jenž nastartuje imunitní systém. Nejlépe jej pijte vlažný nebo teplý po douškách.

Jedinou nevýhodou je snad jen to, že není doporučováno přírodními léčiteli a domorodci používat zázvor v takové podobě preventivně. Důvod je podobný jako u antibiotik – tělo by si mohlo zvyknout a účinek případné léčby by byl snížen. To ale neznamená, že si zázvor máte odpouštět během roku nějak striktně. Zázvor je totiž vhodný i jako doplněk do kuchyně. Například ta indická, ale i thajská se bez něj skoro neobejde.

Zázvor nejen proti nachlazení

Vliv zázvoru proti nachlazení je nesporný. Pití zázvorového čaje, nebo kousání sušeného či čerstvého zázvoru pozitivně působí i na nevolnost (jakoukoliv, těhotenskou, mořskou nemoc atd.), léčí nechutenství a pomáhá při nadýmání. Pozitivně ovlivňuje i chod svalů a stav zubů, které zbavuje bolestí, napětí a křečí. Proti křečím a bolestem kloubů a svalů je ještě skvělá koupel se zázvorovou esencí. Ta navíc pomůže regenerovat tělo po výkonu nebo vleklé nemoci.

Nejlépe ale asi působí v zažívacím traktu. Uklidňuje žaludek, řeší zažívací potíže a nechutenství. Ovšem pozor na žaludeční vředy, které by naopak zázvor mohl rozdráždit kvůli svým pálivým esencím.

V poslední době se začínají studie shodovat na tom, že by se zázvor měl stát součástí našeho pravidelného jídelníčku. Má totiž nesporné preventivní vlivy proti některým závažným onemocněním, jakými jsou například vysoký krevní tlak, onemocnění jater a rakovina slinivky či vaječníků.

  • BROKOLICOVÉ PLACIČKY
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    brokolice, vejce, česneku.
    Popis receptu:

    jednoduchý recept na skvělé brokolicové smažené placičky


    Čas přípravy:: 15m
    Čas vaření:: 10m

    Celý recept...

  • OVŠALA - nápoj z růží
    Obtížnost:
    Použité suroviny:
    cukru, květů růže, citronové štávy, vody, ledu.
    Popis receptu:

    Další parádní ázerbajdžánský nápoj, který vás nadchne


    Čas přípravy:: 0m
    Čas vaření:: 10m

    Celý recept...

  • ZELNÝ KOLÁČ
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    listového těsta, zelí, cibule.
    Popis receptu:

    Vynikající nesladký koláč pro mlsné jazýčky.


    Čas přípravy:: 0m
    Čas vaření:: 0m

    Celý recept...

  • Játrová omáčka
    Obtížnost:
    Hodnocení:
    Použité suroviny:
    hovězích jater, cibule.
    Popis receptu:

    Játrovu omáčku u nás doma zbožňujeme, je skvělá hlavně k rýži


    Čas přípravy:: 10m
    Čas vaření:: 30m

    Celý recept...